Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Mooie Westlandse Molendag 2010

26 juni 2010. De Westlandse Molendag was gezegend met prachtig zonnig weer. De dag begon met windstilte, maar geleidelijk kwam in de middag een licht briesje vanuit zee aan waaien, zodat de molens een beetje in beweging konden komen.

Groeneveldse molen

Bezoekers bij de Groeneveldse molen werden getrakteerd op een korte cursus over het gebruik van de zeilen. De miniatuurmolen de Rode Wip van Luc Ruijgt kreeg ook ruime aandacht.

Westlandse Molendag 26 juni 2010

Westlandse Molendag 26 juni 2010
De Groeneveldse molen draaiend met wind van zee.

Westlandse Molendag 26 juni 2010
Korenmolen de Rode Wip

Oude Leemolen

Even verderop in De Lier was de één-cylinder dieselmotor van de oude Leemolen speciaal voor deze dag in bedrijf gesteld. Deze afgetopte windmolen uit 1717 was eens van hetzelfde type als de Groeneveldse molen. In 1929 werd de Crossley dieselmotor geplaatst en waren de wieken niet meer nodig. Op verzoek werd de vijzel af en toe gedemonstreerd door de vroegere machinist, die nog steeds naast de molen woont. Ook bij deze molen was het een komen en gaan van fietsers die hun stempelkaart vol probeerden te krijgen.

Westlandse Molendag 26 juni 2010

Westlandse Molendag 26 juni 2010
De oude Leemolen, lozend op de Lee.

Westlandse Molendag 26 juni 2010
De dieselmotor met rechts de overbrenging op de vijzel of schroef.

Nieuwe Midden-Delflandse molen tijdens Westlandse Molendag

16 juni 2010. De laatste zaterdag van juni (26 juni dit jaar) is de vaste Westlandse Molendag, 9.00-17.00 uur, waarbij de meeste werkende molens in Westland en Midden-Delfland zullen draaien; sommige molens zijn ook te bezichtigen. De Maaslandse korenmolen de Drie Lelies is er, na een grondige restauratie aan het metselwerk, weer helemaal bij. Ook is er een nieuwe molen bij gekomen! Bij de molens is een fietsroute (met stempelkaart) te verkrijgen voor € 5,-.

Naast de Groeneveldse molen staat een kleine hobbymolen die kort geleden operationeel is gemaakt door Luc Ruijgt. Deze miniatuur stellingmolen heeft de maalstenen niet horizontaal liggen, maar staan vertikaal. De schudbak bovenop doseert de te malen grondstoffen. De aandrijving is nieuw, maar het maalgedeelte is hergebruikt. Op dit moment is Luc er maïs aan het malen, maar ook pepers kunnen goed. De molen is wat minder geschikt om graan te malen. Luc is een van de leerlingen die bij Rob van Zijll (van de Groeneveldse molen) het molenaarsvak leren. Hij is helemaal gek van molens en elke zaterdag is hij bij de Groeneveldse molen, en zijn hobbymolen, te vinden.

Een filmpje van de hobbymolen De Rode Wip is te vinden op You Tube.

Westlandse Molendag - 26 juni 2010

Westlandse Molendag - 26 juni 2010

De molens van de 17de Westlandse Molendag

De korenmolens zijn:

  • “De Hoop” hoek Zuiddijk/Laan 1940-1945 te Maassluis.
  • “De Korpershoek” Gaagweg 5 te Schipluiden.
  • “De Roos” Phoenixstraat 111 te Delft. Gesloten i.v.m. aanleg spoortunnel.
  • “Windlust” Heulweg 8 te Wateringen.
  • “De Korenaer” Margaretha van Hennebergweg 4 te Loosduinen.
  • “De Vier Winden” Hoek Haagweg/Molenweg te Monster.
  • “De Korenmolen” Naaldwijkseweg t.o. 120 te ’s 's-Gravenzande.
  • “De Drie Lelies” Molenweg 8 te Maasland.

De poldermolens zijn:

  • “De Wippersmolen” Wipperskade 1 te Maassluis.
  • “De Dijkmolen” Molenweg 6 te Maasland.
  • “De Nieuwlandsche Molen” Nieuwlandsche molenpad 52 te Hoek van Holland.
  • “De Groeneveldse Molen” Woudseweg 186 te Schipluiden.
  • “De Schaapweimolen” Molenwetering 2 te Rijswijk.
  • “De Oude Liermolen” Laan van Adrichem 32 te De Lier.

De molenaars die deze soms eeuwenoude werktuigen bedienen, geven u op verzoek graag uitleg over hoe de molen het meel maalt of het overtollige water uit de polder maalt. Evenals voorgaande jaren doet ook de “Crossley” dieselmotor van de “Oude Lierpolder” Laan van Adrichem 32 te De Lier weer mee. Voor de geïnteresseerden in oude motoren een unieke kans. Ter hoogte van de “Oostgaag” nummer 23 is het mogelijk om de fundering van de “Kleine Kralingermolen” te bezichtigen.

U kan starten bij elke deelnemende molen en een aanbevolen fietsroute met stempelkaart kopen voor € 5,- (De fietskaart is alleen op die dag bij elke molen te verkrijgen). De hele tocht, die niet verplicht uitgefietst hoeft te worden, is ongeveer 60 kilometer lang. Bij het behalen van minimaal vijf stempels (molens) komt u in aanmerking voor een leuk aandenken van die dag.

Activiteiten bij de molens. Ook dit jaar kan men bij de Groeneveldse molen koffie, thee, en frisdrank tegen betaling verkrijgen. Buiten op de parkeerplaats staan er tuinmolens voor de verkoop opgesteld. Bij korenmolen De Hoop te Maassluis (onder voorbehoud) kan men pannenkoeken verkrijgen tegen betaling. Op korenmolen Windlust te Wateringen zal bij voldoende wind om 14.00 uur een demonstratie graan malen gegeven worden.

07 april 2024