Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Maghen Hilgersum wint de Grande Finale van Una Voce Particulare

8 november 2010. Afgelopen zaterdag won Maghen Hilgersum, leerlinge van Dario Fo en theaterschool Koperen Kees, de Grande Finale van Una Voce Particulare. Daarmee is Maghen DE VOCE van 2010 !!! Een fantastische prestatie. Met nog 6 andere kandidaten streed Maghen om de titel De VOCE 2010 met de aria "Donde lieta ushi" uit de opera "La Boheme".

De deskundige jury, die de klassieke zangtalenten beoordeelt, was unaniem zeer lovend over Maghen: "prachtig", "talent", "ongekend geluid voor zo'n jonge vrouw", "onwaarschijnlijk inlevingsvermogen" en "zeggingskracht". Omdat Maghen heeft gewonnen mag ze volgend jaar o.a. de rol van "hoge priesteres" zingen in de opera Aïda. Maar ze is al veel eerder te beluisteren tijdens een serie Nieuwjaarsconcerten die Dario Fo organiseert in januari 2011. Samen met Jolentha Zaat en Wendy Krikke, twee andere leerlingen die in vorige seizoenen een plek hadden veroverd in de finale van Una Voce, zingen zij in deze reeks Nieuwjaarconcerten. Meer informatie daarover volgt binnenkort op www.dariofo.nl.

Maghen Hilgersum als Liu in Opera Turandot, foto G.J. Vlekke
Maghen Hilgersum als Liu in Opera Turandot, foto G.J. Vlekke.

Binnenkort te horen in Nieuwjaarsconcert-reeks van Dario Fo.

Bron: Persbericht Dario Fo 8 november 2010


Maghen wint de laatste plek in finale "Una Voce Particulare"

Maghen Hilgersum, leerling van Theaterschool Koperen Kees en Dario Fo, won afgelopen zaterdag "Una Voce Particulare".

In dit bekende programma worden klassieke zangtalenten door een deskundige jury beoordeeld. Zaterdag werden liederen gezongen uit de opera "La Boheme" van Giacomo Puccini. Maghen zong als Mimi een prachtige aria. De jury was zeer lovend over haar zang- en acteerkwaliteiten: "Ongelooflijk dat zo'n jonge vrouw zo'n moeilijke aria op deze wijze ten gehore kan brengen" en "ik wilde opstaan bij mijn applaus, zo zeer ben ik onder de indruk".

Aanstaande zaterdag staat ze dus in de finale. Uitzending: Una Voce Particulare op zaterdag 6 november op Ned 2 om 20.10 uur. Kijken !!!!!!

Maghen Hilgersum in De kus van de Pontamoer jl. zaterdag, foto: Emi Barendse.
Maghen Hilgersum in De kus van de Pontamoer jl. zaterdag, foto: Emi Barendse

Bron: Persbericht Dario Fo 2 november 2010.


Maghen Hilgersum, leerling theaterschool Koperen Kees, kandidaat in Una Voce Particulare

18 oktober 2010. Maghen Hilgersum, leerling theaterschool Koperen Kees/Dario Fo is kandidaat in Una Voce Particulare op 30 oktober a.s.. Op de foto zingt Maghen (uit Poeldijk) in de "De kus van de Pontamoer". De voorstelling is 28 en 30 oktober ook te zien in de oude veiling in Kwintsheul. 
Maghen zong eerder ook in de Opera Turandot de rol van Liù tijdens het community-opera project in Schipluiden.

Interview met Maghen Hilgersum over haar deelname aan Una Voce Particulare (door Emi Barendse, Dario Fo, ondernemers in de kunst)

1. Maghen, je bent kandidaat in "Una Voce Particulare" a.s. zaterdag 30 oktober. Van harte gefeliciteerd! Wat bracht je op het idee om je aan te melden ?

Ik ben altijd al een grote fan geweest van het programma en ook hebben twee van mijn vriendinnen aan Una Voce meegedaan. Ik wilde graag alleen al de eer hebben om mee te mogen doen. Ik heb zoveel mooie dingen mogen meemaken en mogen doen die je maar eens in je leven meemaakt!

2. Je komt niet zomaar in het televisieprogramma Una Voce Particulare.

Vanaf wanneer moest je de eerste audities doen? Hoe verliep dat, welk lied heb je gezongen en was je erg zenuwachtig? En... hoe bereid je je voor op zoiets?
Een tijd geleden, nog voor de zomervakantie, heb ik auditie mogen doen voor Una Voce. Ik had een hele crew met mensen meegenomen om me te ondersteunen; we kwamen aan en ik heb me toen rustig omgekleed en nog wat make-up op gedaan en werd toen meegenomen naar de auditie-ruimte. Natuurlijk had ik daar niets aan mijn hele ondersteunende crew…Ik mocht eerst met de pianist mijn auditie-nummers doorzingen en daarna wachten op mijn beurt. Eenmaal in de auditie-ruimte was mijn spanning ten top!
Ik wandelde met de grootste prodent-glimlach naar binnen om mijn zenuwen wat te onderdrukken, legde mijn papieren neer bij de jury en heb verder niets verstaan of opgeslagen wat me werd gezegd ("blame it on the nervs"). De piano zette "Tu, che di gel sei chinta" in en ik begon mijn aria te zingen, mijn knieën knikten maar mijn stem bleef gelukkig op het juiste pad! Genieten? Nee... maar ik was blij met mijn prestatie.
De jury had goede, opbouwende kritiek en ik was blij dat ze mijn stem mooi en volwassen vonden.
Terug in de wacht kamer!!! Pfff shake it off!!!

3. Vertel wat over de daarop volgende stappen.

Hoe lang duurt het voor je hoort of je door bent? Hoe word je begeleid? Door wie?
Ik hoorde al na een week dat ik door was naar de live shows, ik was helemaal door het dolle heen! Heel mijn familie en iedereen die me zover heeft geholpen wisten het ongeveer binnen 10 minuten. Ik heb twee keer mogen werken met Sigrid van de Linden (producent van het programma) en dat was heel erg leerzaam, niet alleen over mijn zang maar ook over hoe ik over kom bij een ander mens. Haar tips waren: meer letten op mijn uitspraak en het karakter van het personage. Ook werd ik nog extra begeleid door mensen van Dario Fo zodat ik goed voorbereid was voor de dag waarop de uitzending werd opgenomen.

Maghen Hilgersum zingt De Kus van Pontamoer, foto Emi Barendse
Maghen Hilgersum zingt De Kus van Pontamoer, foto Emi Barendse.

4. In welke uitzending doe jij mee? Wat is het thema? Kun je vertellen hoe dat er aan toe gaat?

Ik heb mogen zingen in de 7e aflevering. Het thema van deze aflevering was "La Boheme". Ik heb de aria "Donde lieta ushi"mogen vertolken. Het was echt een heel andere wereld, ik werd van top tot teen in de make-up, haar en kleding gestoken.
Eenmaal achter de schermen hebben we op een groot scherm gekeken naar de prestaties van de medekandidaten van mijn aflevering.
Ik was erg nerveus maar ik voelde me goed, ik kreeg een boost en wilde heel graag goed presteren. Toen het eenmaal mijn beurt was om het podium op te gaan moest ik boven aan de trap gaan staan en elegant (echt mijn ding) naar beneden lopen, het publiek aan kijken en daarna in de camera.
Tsja en toen stond ik al op het podium… Nu moest het gebeuren…
Ernst Daniël Smid vertelde de inleiding van mijn aria en toen begon het orkest te spelen. Een hele diepe adem en spring!
Daarna ging door me heen: "Het zit er op! Ik kan alleen nog maar lachen, ik heb het gedaan!"
Ik hoorde iedereen (maar vooral mijn publiek!!!) heel hard klappen.
Ernst kwam me ophalen van het podium en begeleide mij naar de jury toe. Zenuwen! Maar niets anders dan positief commentaar.
Daarna ging ik aan de tafel zitten en een hele kan met water leeg drinken....van zingen krijg je dorst!

5. Hoe lang zit je al op theaterschool Koperen Kees,
wat heb je allemaal al gedaan op de theaterschool en bij Dario Fo en
wat vind je van de theaterschool?
Wat heb je in die jaren geleerd, van wie, en kon je dat toepassen bij deze audities en je optreden op televisie?

Ik zit nu al weer bijna 17 jaar op de theaterschool en ik kan me geen leven zonder Koperen Kees en Dario Fo voorstellen. Ik vergeet weleens hoe ontzettend blij ik mag zijn dat Dario Fo bestaat! Niemand heeft me meer kansen gegeven dan zij en ik heb zoveel mooie dingen mogen doen. Ik voel me er thuis.
Ik heb laatst een bandje van mijzelf geluisterd van toen ik 6 of 7 jaar oud was; een kraai zingt nog mooier. Ik kan niet eens meer op noemen wat ik heb geleerd, het is zo veel. Paul heeft me leren spelen, Rick en Annemarie hebben me leren zingen en Wilma heeft me leren voelen, zij allemaal, en zoveel anderen op Dario hebben me geleerd mijzelf te zijn en te blijven.
Ik heb al die begeleiding en geleerde technieken toe kunnen passen.

6. Wat ga je doen op zaterdagavond 30 oktober bij de televisie-uitzending?

Ik heb op de 30e ook een voorstelling van "De kus van de pontamoer". En nu heeft Dario Fo er voor gezorgd dat de voorstelling later begint zodat ik de aflevering, waar ik in zing, kan kijken.
Eerst kijken naar een prestatie op televisie en dan een voorstelling draaien, mooie dag!

7. Wat zijn je toekomstdromen?

Ik durf het bijna niet over mijn dromen te hebben, ze zijn moeilijk en nog erg ver van mijn bed, maar ik hoop later iemand te worden die gerespecteerd wordt om wat ze kan en wie ze is.
En boven al wil ik eigenlijk voor de rest van mijn leven op de bühne staan.
Thnx iedereen. Ik zeg het niet vaak genoeg, maar dank jullie bij Dario Fo.

Kijk allemaal naar Una Voce Particulare op 
zaterdag 30 oktober 2010 op Nederland 2 om 20.10 uur

08 april 2024