Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Foto's van pleetjes gezocht

7 juni 2010. Na de huidige oorlogstentoonstelling zal in het Museum Het Tramstation te Schipluiden een expositie te zien zijn over het toiletgebeuren. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw waren er op de tuinderijen in Midden-Delfland boven de sloten vaak houten pleetjes te zien. Ook bezaten nog veel huishoudens buiten de woning een toilet. Dergelijke kakhuizen vinden we nu hoofdzakelijk in openluchtmusea. Vroeger hoorden ze bij het dagelijks leven en kwamen ze bij arm en rijk voor. Naast de hoofdtoren van het kasteel Keenenburg is op een afbeelding uit 1646 een houten privaat te zien. In het dorp Overschie stonden er twee langs de Schie. In de jaren twintig van de vorige eeuw bevond zich voor café De Vergulde Valck nog een gietijzeren urinoir.

De kennis rond hygiëne was in de negentiende eeuw niet sterk ontwikkeld. Oude foto's laten zien dat op korte afstand van pleetjes boven de sloot het melkgerei werd gereinigd en de peen werd gewassen. Ziektes, zoals cholera en tyfus, kwamen toen in Midden-Delfland veelvuldig voor. In 1908 brak er op de openbare school in Schipluiden, die een wc boven een aangrenzende sloot had, dysenterie uit. Pas in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw werd in het dorp Schipluiden de eerste ondergrondse riolering aangelegd.

Hoewel dus heel lang buitentoiletten in onze regio in gebruik zijn gebleven, missen we hiervan duidelijke afbeeldingen. De lezers van De Schakel Midden-Delfland roepen we op om fotomateriaal voor een tentoonstelling over dit onderwerp beschikbaar te stellen.

Reacties zijn welkom via deze website: klik hier, telefoon 015-3809389 of Museum het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2, 2636 HN Schipluiden.

Spoelplaats en pleetje

07 april 2024