Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Tentoonstelling De Natuurrijke Tuin

Van 26 februari tot 27 maart staat de tentoonstelling De Natuurrijke Tuin in de bibliotheek van Maasland, Annie M.G. Schmidtplein 1. Deze tentoonstelling is samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland ter gelegenheid van het jaarthema de Natuurrijke Tuin. De tentoonstelling De Natuurrijke Tuin gaat uit van de twee basisbehoeften van een gemiddelde bewoner om een tuin te hebben; privacy en weinig onderhoud; de tentoonstelling laat daarvan voorbeelden hoe je een tuin aantrekkelijker kunt maken voor de bewoners en de natuur.

KNNV afdeling Delfland

Dit jaarthema is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland. Met dit thema wil de KNNV bewoners en bedrijven stimuleren om hun tuin zo in te richten dat er een grotere plek is voor de natuur, denk aan egels, vogels, vlinders, de honingbij, solitaire bijen.

De bezoeker aan de tentoonstelling kan zelf een steentje bijdragen door het voorkomen te melden van diverse planten en dieren met behulp van een Tuinkaart.

De openingstijden van de bibliotheek in Maasland zijn:
maandag: 13.30 - 20.00 uur,
woensdag: 13.30 - 17.00 uur,
vrijdag: 13.30 - 20.00 uur.


Jaarthema De Natuurrijke Tuin

In 2010 roept de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland alle inwoners en bedrijven aandacht te besteden aan de Natuurrijke Tuin. Want tuinen worden steeds belangrijker voor de natuurbeleving van de inwoners en voor de aanwezige natuur. Dit jaarthema is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland. Vele natuurorganisaties en gemeenten hebben zich bij dit initiatief aangesloten.

De KNNV organiseert een onderzoek om de natuurwaarde van tuin in kaar te brengen. Elk kwartaal worden andere soorten gevraagd:

Lente:
Amfibie: gewone pad
Plant: Sneeuwklokje
Insect/spin: Citroenvlinder
Vogel: Koolmees
Zoogdier: Egel

Vraag een Tuinkaart aan: afdelingDelfland@knnv.nl of (015) 214 36 75 (na 18:00 uur).
De KNNV wil graag waarnemingen hebben uit de plaatsen: Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

De kaarten zijn vanaf 1 maart, ook op te halen in de bibliotheken van deze plaatsen.

Overige materialen en activiteiten

Voorts heeft de KNNV een poster en een brochure beschikbaar en worden excursies en een cursus rond dit onderwerp georganiseerd. Ook kunt u via de website www.knnv.nl/afdelingDelfland vragen over de natuurrijke tuin of de natuur stellen.

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de natuurvereniging voor Delfland. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer geven wij vorm aan deze doelen.

Elk jaar kent een groot thema, in 2010 staat de tuin centraal. De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur. Ons doel is de diversiteit aan gebieden en soorten te behouden en de mensen ervan te laten genieten: samenleven met de natuur.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

08 april 2024