Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Op Hodenpijl realiseert een Levende Buitenplaats

22 september 2010. Stichting Op Hodenpijl en gemeente Midden-Delfland hebben een overeenkomst afgesloten voor het herstel en de realisatie van een Levende Buitenplaats. Hiermee wordt de monumentale buitenplaats in oude luister hersteld aan de hand van oude kaarten, geschriften en foto's. Op de Levende Buitenplaats kunnen de bezoekers straks kennis maken met het oorspronkelijke boerenleven. Voor recreanten die willen weten wat Midden-Delfland hen te bieden heeft, komt er een informatiepunt.

Initiatiefnemers en eigenaren van Op Hodenpijl en de Levende Buitenplaats zijn Tilly en Dirk Post. De stichting Op Hodenpijl is in het leven geroepen om te zorgen voor het herstel van de monumentale en historische buitenplaats uit het jaar 1634. Met het terugbrengen van de moestuin met vergeten groenten, de hooiberg (met een informatiepunt), de boomgaard en de dieren rondom het erf, zoals varkens, geiten en kippen, wordt de levende buitenplaats Op Hodenpijl voor bezoekers een unieke kennismaking met de cultuur en de historie van Midden-Delfland.

Stichting Op Hodenpijl voert de renovatie uit in nauwe samenwerking met het bestuur van de Midden-Delfland Vereniging en de Monumentencommissie.

Op Hodenpijl restaureert Levende Buitenplaats - 22 september 2010

Op Hodenpijl restaureert Levende Buitenplaats - 22 september 2010

Toegangspoort naar Midden-Delfland

De gemeente Midden-Delfland zet zich in voor de aanleg van een parkeervoorziening in de strook tussen de A4 en de golfbaan. Met een entree vanaf de Kruithuisweg wordt deze voorziening een overstappunt, waar recreanten hun auto kunnen parkeren en vervolgens op de fiets of te voet Midden-Delfland kunnen intrekken. Wethouder Christiaan van der Kamp: 'Ik ben trots op dit initiatief, waarbij cultureel erfgoed wordt gecombineerd met toeristische informatie over het gebied. Dit is een voorbeeld waar goede samenwerking tussen ondernemers, gebiedsorganisaties en overheid leidt tot extra kwaliteit in Midden-Delfland.'

Op Hodenpijl restaureert Levende Buitenplaats - 22 september 2010

De Levende Buitenplaats wordt gevestigd in het achterste deel van het L-vormige buitenplaatsgebouw en het aangrenzend erf met stal; het voorste deel van het gebouw wordt bewoond door twee families. De huidige toegang van de Levende Buitenplaats ligt aan de linkerkant van de sloot naast de buitenplaats en via een loopbrug komt men op het erf. Op oude kaarten is een toegang te zien aan de rechterkant van de buitenplaats, die direct leidt van de Tramkade naar het erf van de vroegere boerderij. Het is de bedoeling dat deze toegang weer in ere hersteld wordt. 

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd uitleg gegeven over de plannen voor de restauratie, de Levende Buitenplaats en het informatiepunt. Deze plannen waren door Kees Tetteroo al eerder op doek geschilderd en geven een goede impressie van het beoogde resultaat. Uiteraard worden de gebouwen teruggebracht naar hun oude luister; verder wordt woonruimte op de eerste verdieping gecreëerd in het deel dat bekend staat als het boterpakhuis. Op het erf komt weer een hooiberg met daarin een informatiepunt voor het Midden-Delfland gebied. Met behulp van moderne technologie kan de bezoeker daar straks het gebied verkennen. De Midden-Delfland Vereniging zal dit informatiepunt gaan organiseren.

Op Hodenpijl restaureert Levende Buitenplaats - 22 september 2010
Artiestimpressie van de beoogde Levende Buitenplaats.

Tijdens het eerste deel van de bijeenkomst werd in de koeienstal, waar nu varkens en geiten een onderkomen vinden, de plannen uit de doeken gedaan door Dirk Post en Aat van Tilburg (beiden van Op Hodenpijl) en wethouder Christiaan van der Kamp. Een korte demonstratie van het geitenmelken door Ton van Ginkel, de nieuwe boer op de buitenplaats, onderschreef nog eens de intenties om er een prachtige belevenis van te maken. Peter van Velzen (Restauro) en Peter Verschoor gaven meer detail over de invulling van de plannen. Jacques Moerman bracht de buitenplaats in historisch perspectief.

Op Hodenpijl restaureert Levende Buitenplaats - 22 september 2010

Bronnen:

07 april 2024