Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Landelijke Natuurwerkdag, ook in Schipluiden en Delft

Zaterdag 6 november is het de Landelijke Natuurwerkdag. Overal in het land zijn vrijwilligers heerlijk aan de slag in de natuur. Knotgroep Midden-Delfland en de KNNV afd. Delfland gaan met vrijwilligers aan het werk om wilgen te knotten en geriefbosjes te onderhouden.

De knotgroep Midden-Delfland gaat aan het werk in Schipluiden bij de boerderij van de fam. Van 't Hoog aan de Klaas Engelbrechtsweg. Rondom deze oude boerderij met een gaaf Midden-Delfland erf staan heel veel knotbomen. In rijen en in zogenaamd boerengeriefbos. Door de aanwezigheid van veel groen vinden hier ook veel bijzondere soorten vogels en dieren een nestgelegenheid of schuilplaats. Maar er is zoveel groen dat het voor de boer nauwelijks is bij te houden. Vandaar dat vrijwilligers worden gevraagd voor het knotten.

De Knotgroep Midden-Delfland nodigt iedereen uit om op zaterdag 6 november naar Schipluiden te komen. Gewerkt wordt van 10.00-15.00 uur. Gereedschap hoef je niet mee te nemen. Zorg wel voor kleding die tegen een stootje kan en neem zelf werkhandschoenen mee. Ervaring is niet nodig. Ben je nieuw, dan kun je met een ervaren knotter aan de slag.

Tussen de middag uiteraard erwtensoep. De locatie ligt aan de Klaas Engelbrechtsweg 1. Dat is de parallelweg met de A4 zuid, dicht bij het aquaduct. Vanaf dorp Schipluiden richting Delft. Ter plaatse wordt de knotlocatie met bordjes kenbaar gemaakt. Voor verdere informatie: tel. 010-5921394.

Knotgroep Midden-Delfland

Geriefhoutbosjes

Op zaterdag 6 november organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland een ochtend ten behoeve van het instandhouden van de wilgenbosjes ten zuiden van Delft. Belangstellenden kunnen zich om 10.00 uur verzamelen. Verzamelen bij de hoek Abtswoude en Vietnampad in Delft.
Deelname is mogelijk vanaf 14 jaar en is gratis. Jongeren tussen 12 en 16 jaar mogen meedoen onder begeleiding. Er wordt geknot tot ca. 12.30 uur. Bij regen vindt deze activiteit geen doorgang. Meer informatie is verkrijgbaar op telefoon (015) 261 00 48 of 015 - 262 27 79.

Vanouds her zijn er vele bosjes met wilgen, essen, esdoorn in het landschap van Midden-Delfland aanwezig. Deze werden vooral gebruik om hout te oogsten om de kachel mee te stoken, ook werk het hout gebruik bij de agrarische werkzaamheden b.v gereedschap, palen. Zij herbergen nu belangrijke natuurwaarden en herinneren ons aan het voormalig gebruik. Zij vormen een sieraad voor het landschap en vinden veel dieren en planten er een goed onderkomen.

Deze dag vormt de start van een nieuw natuurbeheerseizoen. Naast geriefhoutbosjes worden ook boomgaarden onderhouden. Belangstellenden worden uitdrukkelijk uitgenodigd om zich voor dit seizoen op te geven.

Tijdens deze activiteit zorgt de KNNV voor gereedschap en koffie; een mok moeten de deelnemers zelf meebrengen. Het is raadzaam stevige schoenen te dragen en nauwsluitende kleding.

Bron: Persberichten Knotgroep Midden-Delfland en KNNV afd. Delfland.

06 april 2024