Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Leerzame Chinees Nieuwjaar viering

14 februari 2010. In de Dorpshoeve vierden zo'n 300 mensen samen met keramiste Tineke van Gils uit Midden-Delfland het Chinees Nieuwjaar: het jaar van de tijger. In een soort van duo-presentatie met Peet-Chinees kreeg het publiek een leerzaam en afwisselend middagprogramma voorgeschoteld. De theepotten van Tineke hebben ook in China veel indruk gemaakt. In 2008 en 2009 is zij op uitnodiging in Shanghai en Jingdezhen op bezoek geweest. In Dehua maakte zij kennis met de Drakenoven en maakte zij een aantal theepotten uit Chinese klei, die in deze eeuwenoude oven werden gebakken. In mei van dit jaar is zij uitgenodigd voor een solo-theepotten-tentoonstelling in Shanghai. Met het Chinees Nieuwjaar als aanleiding wilde Tineke haar dorps- en streekgenoten vertellen over haar Chinese ervaringen tot nu toe.

Chinees Nieuwjaar - Tineke van Gils - 14 februari 2010

Chinees Nieuwjaar - Tineke van Gils - 14 februari 2010

Chinees Nieuwjaar - Tineke van Gils - 14 februari 2010

De hal van de Dorpshoeve was versierd met Chinese lantaarns. De sportzaal was spaarzaam en sfeervol rood verlicht en op het podium voerde Tai Chi dansers van TaiChiDelft bij rustgevende muziek hun vloeiende bewegingen uit. Het publiek was een andere wereld binnengetreden. Voor de pauze vertelde Tineke van Gils met foto's en film over haar bezoeken aan China, de gebruiken rond het thee drinken en hoe de keramiek- en theepottencultuur zijn ingeworteld in de samenleving. Heel indrukwekkend waren het verhaal en de beelden van een traditionele theepottenfabriek in Dehua, waar in een eeuwenoude Drakenoven duizenden theepotten per keer worden gebakken. Vier slagwerkers van DrumPack zorgden voor een muzikaal hoogtepunt met hun ritmisch muziekstuk met slechts als instrument Tineke's slaschalen en eetstokjes.

Chinees Nieuwjaar - Tineke van Gils - 14 februari 2010

Chinees Nieuwjaar - Tineke van Gils - 14 februari 2010

Theepotten volgens eeuwenoude techniek

In de theepottenfabriek van Dehua kon Tineke ook zelf aan het werk met de Chinese klei. In een korte film zagen wij haar bezig. Gebruikmakend van oude technieken en gebruiken en haar eigen artistieke inbreng maakte zij daar een aantal unieke theepotten. Zij kneedde de klei met met haar voeten, draaide de potten op de Chinese draaischijven en volgde nauwkeurig het bakproces in de enorme, vierhonderd jaren oude Drakenoven. Een aantal van haar porseleinen theepotten pronken nu in het Dehua Keramiek Museum.

De Chinese klei wordt niet alleen voor keramiek gebruikt. Gerard Hulisz vertelde dat zijn weggever, Rijk Zwaan uit De Lier, al twaalf jaar zaden levert die in de Chinese klei o,a, tomaten en aubergines laten groeien. Met karakteristieke beelden van muurkassen en Chinese tuinders versierde hij zijn verhaal.

Na overhandiging van een fotoboek met Tineke's Chinese hoogtepunten aan burgemeester Arnoud Rodenburg was het tijd om Nieuwjaar te vieren. Met een knallend vuurwerk, dat weliswaar buiten de Dorpshoeve werd afgestoken, werd de leerzame middag besloten.

Chinees Nieuwjaar - Tineke van Gils - 14 februari 2010

Meer informatie:

08 april 2024