Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Tour de France 1973 ging ook door Den Hoorn, Schipluiden en Maasland

De Tour de France 2010 begint dit jaar in Rotterdam op zaterdag 3 juli 2010 met een proloog. De volgende dag gaat de eerste etappe van Rotterdam via Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant naar Brussel. Het is de vijfde keer dat de Tour de France in Nederland begint. In 1954 begon de Tour voor het eerst in Nederland, in het Olympische Stadion in Amsterdam. Scheveningen, Leiden en Den Bosch volgden in respectievelijk 1973, 1978 en 1996. 

De proloog van de Tour de France 1973 werd verreden in Scheveningen en gewonnen door Joop Zoetemelk. Op zondag 1 juli 1973, na vertrek uit Scheveningen voor het eerste deel van eerste etappe naar Rotterdam, ging het eerst door de straten van Den Haag.

In Delft werd een half rondje over de Markt gereden (zie het filmpje). Daarna ging het richting Schipluiden. De tourkaravaan werd voorafgegaan door de reclamewagens en ongetwijfeld met het Michelinmannetje (zijn naam is Bibendum) reden de renners over de Dorpsstraat verder naar Maasland en Rotterdam. Arie van der Drift uit Schipluiden maakte daar foto's van, met links een aantal bekende Schipluidenaren van toen. We zien onder andere Jan de Blij en familieleden, en Graab Haring van de toenmalige DE SPAR winkel.

Doorkomst in Schipluiden

Tour de France 1973 ging ook door Schipluiden
De reclamewagens van de tourkaravaan; een leuk VW busje van de KLM; links fam. de Blij.

Tour de France 1973 ging ook door Schipluiden
De koploper, zo lijkt het, maar het was een stunt van Ed van Alten uit Leidschendam, die zich stiekem op het parcours had begeven. Hij werd kort hierna van de weg gehaald; links staat o.a. Graab Haring.

Tour de France 1973 ging ook door Schipluiden
Doorkomst van het peloton.

Tour de France 1973 ging ook door Schipluiden
Dit lijkt het einde van de doorkomst; de ramen boven DE SPAR zijn weer leeg.

Meer informatie: 

07 april 2024