Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Dag van de Dijk in de Woudse Polder

18 september 2010. Op 18 en 19 september werd er in heel Nederland de Dag van de Dijk georganiseerd. Het was een feestelijk evenement voor jong en oud rond het thema water en waterveiligheid. Het hoogheemraadschap van Delfland haakte hierbij in met activiteiten bij de waterberging in de Woudse Polder. Met een informatietent en diverse activiteiten informeerden het hoogheemraadschap van Delfland de bezoekers.

Een van de activiteiten was het opblazen van een nooddijk, een langgerekte opblaasbare cilinder die op een zwakke dijksectie kan worden gelegd om zo overstroming te voorkomen. Een lange flap wordt in het water gelegd en kan eventueel met zandzakken worden verzwaard om verschuiving te voorkomen. Meerdere van deze elementen kunnen aan elkaar worden geritst om een langer stuk dijk te versterken. Dit systeem is al zo'n tien jaar beschikbaar bij het hoogheemraadschap.

Deze noodoplossing is overigens niet bestemd om de dijk van waterberging van de Woudse Polder mee te verhogen. Volgens het hoogheemraadschap biedt de berging, zoals hij nu is, voldoende bescherming voor de komende 25 jaar. Indien nodig kan op een later tijdstip een oplossing worden gevonden om de dijk die dwars door de polder loopt tijdelijk te verhogen.

Dag van de Dijk in de Woudse Polder - 18 september 2010

Dag van de Dijk in de Woudse Polder - 18 september 2010

In de tent werd informatie gegeven over de activiteiten van het hoogheemraadschap van Delfland. Met behulp van een computersimulatie kon een dijk worden geïnspecteerd, waarbij het de bedoeling was slechte plekken in de dijk te herkennen en die te markeren. Ook was er een echte inspectie over de dijk langs de Zweth. De waterscouts van Kwintsheul waren getuige van het opblazen van de (nood)dijk.

Dag van de Dijk in de Woudse Polder - 18 september 2010

Dag van de Dijk in de Woudse Polder - 18 september 2010

08 april 2024