Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Oorlog Dichtbij - de meidag van 1940-1945 - Museum Het Tramstation Schipluiden

De inwoners van het huidige MiddenDelfland werden door de oorlog overvallen. Vrijwel plotseling, zo leek het, vlogen er vliegtuigen over die wilde landen, neerstortten en lieten ze bommen vallen. De soldaten waren ineens overal, en men moest plotseling wennen aan een heel ander straat- en wereldbeeld.

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat de eerste Bevrijdingsdag werd gevierd. In deze tentoonstelling ziet u met deze verzameling de overblijfselen van die roerige jaren tijdens de oorlog.

Aan de hand van verschillende thema's ziet u de levensomstandigheden van de burgerbevolking tijdens de oorlogsjaren. Aan de wanden vind u foto's en beschrijvingen van lokale gebeurtenissen. Een rondwandeling in het museum brengt u onder andere langs de Nederlandse soldaat, Ida Vos en de Duitse verzameling. Ook ontdekt u meer over de Spitfire, het verzet, de Canadese bevrijders en de bevrijding.

Museum het Tramstation is geopend op:
30 april - Koninginnedag van 12:00 tot 17:00 uur
5 mei - Bevrijdingsdag van 12:00 tot 17:00 uur

Verder alle woensdagen en zaterdagen van 14:00 tot 16:00 uur.
En de eerste zondag van de maand van 14:00 tot 16:00 uur.
De tentoonstelling duurt van 23 april - 25 september 2010

Ook vindt u bij ons in onze boekwinkel verschillende publicaties over de Tweede Wereldoorlog.

De Oorlog Dichtbij - Museum Het Tramstation - 24 april 2010

De Oorlog Dichtbij - gemeente Schipluiden mei 1940 - mei 1945

23 april 2010. Luid toeterend kwam de Jeep met de heer J. van Gent en twee leden van de tentoonstellings- commissie aan bij museum Het Tramstation. Van Gent, zoon van burgemeester Van Gent van Schipluiden tijdens de oorlogsjaren, was naar Schipluiden gekomen om de tentoonstelling "De Oorlog Dichtbij" te openen. Het is de eerste van drie tentoonstellingen die in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in de regio worden gehouden.

In zijn openingswoord haalde Van Gent enige herinneringen op uit zijn jeugd. Hij was toen nog een tiener en woonde met zijn familie in de burgemeesterswoning aan de Keenenburgweg (waar nu de winkel van AH staat).

De oorlogsperiode was voor iedereen een zeer moeilijke tijd; voor kinderen van zijn leeftijd ook wel een beetje spannend. Hij schrok, toen hij op het platte dak van zijn woning stond, toen een vliegtuig een benzinetank zomaar liet vallen. Ook de neergestorte Spitfire in de Zouteveense polder herinnerde hij zich nog goed.

Burgemeester van Gent was zoals dat heet buigzaam waar het ging over contacten met de Duitse overheersing en de burgers van Schipluiden. Een naoorlogse onderzoekscommissie, die zijn handelen onderzocht, kwam tot de conclusie dat burgemeester Van Gent geen foute handelingen gepleegd had.

De tentoonstelling "De Oorlog Dichtbij" is voornamelijk ingericht in de Wachtkamer en de Stationskamer van Het Tramstation. Maar ook de keuken is dit keer bij het thema betrokken (de WSM verzameling is tijdelijk ingepakt). Zoals de titel al aangeeft is vooral aandacht voor het oorlogsgebeuren dichtbij en de beleving daarvan door de inwoners van de gemeente Schipluiden.

De Oorlog Dichtbij - Museum Het Tramstation - 24 april 2010

In een aantal blokjes worden verschillende aspecten behandeld van de bezetting tot en met de bevrijding. Naast veel fotomateriaal en teksten is er een groot aantal originele voorwerpen en documenten te bekijken. 
De tentoonstelling duurt tot en met 26 september 2010.

De Oorlog Dichtbij - Museum Het Tramstation - 24 april 2010

Verschillende publicaties over de oorlog en bevrijding zijn te koop bij het museum, waaronder de syllabus "50 Jaar Bevrijd", een overdruk van de syllabus uit 1995 en het "Oorlogsdagboek" van Kees Tetteroo.

De twee andere oorlogstentoonstellingen worden gehouden in Museum De Schilpen, Maasland, en Museum De Timmerwerf, De Lier.

De Oorlog Dichtbij - Museum Het Tramstation - 24 april 2010

07 april 2024