Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

't Gemak dient de mens, in museum het Tramstation

9 oktober 2010. Met een oorverdovend geluid uit de enorme ratel draaide Henk Kroon de nieuwe tentoonstelling "'t Gemak dient de mens" in museum Het Tramstation open. Deze ratel werd vroeger in Vlaardingen gebruikt om te vertellen dat de tonnenboer er aan kwam. De tentoonstelling geeft een overzicht van het latrinair gebeuren door de eeuwen heen. Veel foto's en afbeeldingen, ook uit de directe omgeving, en aangevuld met voorwerpen illustreren wat er vroeger bij kwam kijken als men 'naar het toilet' ging.

't Gemak dient de mens, in museum het Tramstation

Iedereen heeft ermee te maken, maar er openlijk praten doen we tegenwoordig niet zo. Vroeger was dat anders. Jacques Moerman, voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, vertelde dat in de tijd van de Romeinen er grote latrines bestonden waar men elkaar ontmoette en er ook wel zaken werd gedaan. Vanaf de Middeleeuwen werd de pispot een belangrijk opvangmiddel. Schilders in de Gouden Eeuw schilderden plassende en poepende mensen op hun doeken. Vanaf de achttiende eeuw neemt het schaamtegevoel toe en wordt de behoefte veelal gedaan in openbare kakhuizen en latrines die vooral buiten de woningen werden geplaatst. De opkomst van wc's en een algemeen rioleringsysteem zorgen ervoor dat het toiletgebeuren binnenshuis plaatsvond. Henk Kroon heeft als bouwkundig medewerker van de gemeente Midden-Delfland zich ingezet voor het cultureel erfgoed van de gemeente, waaronder het Tramstation.

't Gemak dient de mens, in museum het Tramstation

De tentoonstelling is ondergebracht in de Wachtkamer en Stationskamer van het museum. In de Wachtkamer bevinden zich vooral veel afbeeldingen en foto's van het vroegere, maar ook recente latrinair gebeuren. Ook staan er een gereconstrueerde kakgelegenheid, zoals die vroeger bij tuinders op het land te vinden was, en enkele 'stilletjes'. De vitrine in de Stationskamer toont een aantal opgegraven pispotten uit verschillende tijden.

't Gemak dient de mens, in museum het Tramstation

Openingstijden: zaterdag en de 1ste zondag van de maand 14.00-16.00 uur; toegang: gratis (eigen bijdrage).
Bij de tentoonstelling is een syllabus verkrijgbaar.
De tentoonstelling duurt van 9 oktober 2010 t/m 3 april 2011.

07 april 2024