Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Wat aten Asterix en Obelix nu echt?

6 maart 2010. In de stripboeken van Asterix en Obelix wordt heel wat gegeten en gedronken. Elk verhaal eindigt bovendien met een enorme maaltijd waarbij altijd everzwijn te vinden is. De grote vraag is natuurlijk of de mensen uit de Romeinse tijd, toen het Nederlandse gebied tot aan de noordelijke grens, de Limes, van het Romeinse Rijk, inderdaad diezelfde gerechten aten? Claudia Vandepoel van de Historische keuken weet er een heleboel van.

Wat aten Asterix en Obelix nu echt? - De Limes - Museum Het Tramstation

De Limes in het Tramstation

Opa's en Oma's, ouders en kinderen probeerden aan de hand van de strips van Asterix en Obelix te ontdekken wat de mensen in de Romeinse tijd allemaal aten. Aardappelen waren er nog niet. Uit archeologische opgravingen is inmiddels redelijk bekend welke groenten- en fruitsoorten er toen in het Nederlandse gebied werden gebruikt. Aan de hand van botmateriaal kennen we ook hun dieren. Claudia vertelde er van alles over; na het verhaal mocht er ook geproefd worden. Zij maakte een aantal gerechten op historisch verantwoorde manier. Het bleek nog een hele kunst om de verschillende ingrediënten te ontdekken. Aanleiding van deze leerzame en smaakvolle middag was de tentoonstelling over de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, die nog tot eind maart in museum Het Tramstation is te bekijken.

Wat aten Asterix en Obelix nu echt? - De Limes - Museum Het Tramstation

Wat aten Asterix en Obelix nu echt? - De Limes - Museum Het Tramstation


De Romeinen en de Limes in Zuid-Holland

De grens van het Romeinse rijk (de limes) liep in dit deel van Noord-Europa langs de Oude Rijn. Op de zuidelijke oever van deze rivier lag een reeks van grensforten, die moesten voorkomen dat het Romeinse Rijk werd aangevallen. Opgravingen in de Woudse- en Harnaschpolder hebben recentelijk duidelijk gemaakt, dat de Romeinen in dit gebied konden overleven dankzij een omvangrijk agrarische achterland. Cananefaten boeren zorgden voor het voedsel van de soldaten. In ruil daarvoor kregen ze geld en producten van de Romeinen.

De tentoonstelling in het Museum Het Tramstation is samengesteld door het Erfgoedhuis Zuid-Holland. In foto's en materialen wordt een beeld gegeven van de aanwezigheid van de Romeinen in dit deel van Nederland.

De tentoonstelling is tot 28 maart 2010 te zien in het Museum Het Tramstation te Schipluiden.

Romeinen en de Limes in Zuid-Holland - februari en maart 2010

Openstelling: 

Elke zaterdag, woensdag en de eerste zondag van de maand van 14.00-16.00 uur. Toegang vrij.

Romeinen en de Limes in Zuid-Holland - februari en maart 2010

Romeinen en de Limes in Zuid-Holland - februari en maart 2010

Bron: Persbericht Museum Het Tramstation Schipluiden, 1 februari 2010.

08 april 2024