Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Bomen met een verhaal - Inventarisatie van monumentale en bijzondere bomen in Midden-Delfland

In Midden-Delfland staan veel bijzondere bomen. Bijzonder door hun leeftijd, hun schoonheid, hun verhaal. Bomen kennen veel minder bescherming dan monumentale gebouwen. Er is in Midden-Delfland nog geen overzicht van bijzondere bomen. De veertigjarige Bomenstichting heeft 2010 uitgeroepen tot het jaar van de monumentale boom. Een mooie aanleiding om een begin te maken met het aanleggen van een register van die bijzondere bomen die het gebied rijk is. Het register heeft een beschermende en educatieve functie. Beschermend omdat 'bekend bemind maakt' en educatief omdat het register leert over de soortenrijkdom, de geschiedenis van bomen en het gebruik van bomen in hun omgeving.

Hoe

Iedereen kan een bijdrage leveren aan het opbouwen van de verzameling. Sterker nog: de hulp van het publiek is daarbij onontbeerlijk. We maken daar een wedstrijd van. Iedereen kan meedoen door het inzenden van de gegevens van een boom. De inzending moet voldoen aan een aantal vereisten.
De inzending bevat de volgende informatie:

  • foto van de boom ( het liefst in volle glorie)
  • locatieomschrijving (adres, plaats op erf)
  • soortnaam
  • maat (omtrek van de stam, gemeten op bepaalde hoogte boven het maaiveld; hoogte van de kruin)
  • verhaal achter de boom (door wie geplant, met welk doel, bijzonder gebruik etc).
  • (minimale) leeftijd, bv gestaafd met oude foto.

De inzendingen worden gecheckt door een deskundige jury. Elke (complete) inzending is goed, de oudste, de hoogste en de dikste boom, mooie verhalen rollen vanzelf uit de selectie.
Een formulier dat gebruikt kan worden voor de inzending is te downloaden via de website www.middendelflandvereniging.nl. Ook zal het formulier op diverse locaties in het gebied te vinden zijn.
De winnende inzenders worden beloond met passende aandacht en een attentie.

Waar

Vanwege het competitieve karakter van het register wordt de officiële begrenzing van het Midden-Delfland-gebied aangehouden. Dat betekent, dat de gehele gemeente Midden-Delfland en (delen van) de buitengebieden van Maassluis, Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam-Overschie Delft, en Westland tot het zoekgebied behoren.

Bomen met een verhaal

Start van de competitie

De start van de aanleg van het bijzondere bomenregister vindt plaats tijdens Monumentendag 2010 op 11 september voorafgaand aan de fietstocht langs Monumentale bomen. Plaats van handeling 11.00 uur Op Hodenpijl in Schipluiden

Openingshandeling wordt verricht door Wethouder van den Heuvel die de oude boom voor de kerk opmeet, onder het toeziend oog van Ben van der Velde, voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging, Pia van Oord, voorzitter van de stichting Midden-Delfland is Mensenwerk en Piet van der Eijk, contactpersoon van de Bomenstichting.

Tijdens het hele najaar kunnen bijzondere bomen worden ingezonden. Rond 15 december, aan het eind van het Jaar van de Boom, wordt een eerste stand opgemaakt.
Daarna blijft het mogelijk om inzendingen te doen en elk jaar eindigt met een nieuwe update van de toptien van de oudste en dikste bomen.

Wie

De Midden-Delfland Vereniging is initiatiefnemer en wordt gesteund door Midden-Delfland is Mensenwerk (cultuurhistorie) en de Bomenstichting.

Bron: Persbericht Midden-Delfland Vereniging 9 september 2010

07 april 2024