Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Varend Corso Westland 2010: Druk bezocht

2 augustus 2010. Naar schatting bekeken 330.000 mensen het dertiende Varend Corso Westland 2010. Het thema 'Vreemde Vogels' gaf veel inspiratie aan de arrangeurs en ontwerpers van de boten. Er waren prachtige creaties te bewonderen met veel bloemen, groenten en fruit, zowel in felle kleurschakeringen als in prachtige combinaties van pasteltinten. Ook was er behoorlijk veel techniek op de boten aanwezig om de verschillende objecten te laten bewegen en was veel aandacht besteed aan de figuranten. Veel boten hadden muziek of live muziek aan boord om de illusie te versterken.

Was vrijdag zonovergoten; zaterdag en zondag bleef de zon grotendeels achter de wolken verborgen en vielen er nog enkele spetters. Veel applaus was er voor de mooie creaties. De drie dorpskernen van de gemeente Midden-Delfland voeren elk met een boot mee (foto's hieronder). Vrijdagavond 30 juli werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Mooi te zien dat dorpskern Maasland met 'Vogelvrij' van arrangeur Laura Groen derde werd, tevens met een zilveren medaille, in de categorie niet commercieel. Dorpskern Schipluiden oogstte ook een zilveren medaille met de 'Vuurvogel' van arrangeur Corine Langelaan. Maassluis kreeg in de categorie Zeilende Westlanders de eerste prijs, een arrangement van Bloemsierkunst Flora. Figurantenprijzen zaten er helaas dit jaar niet in voor Midden-Delfland.

Varend Corso Westland 2010 - Gemeente Maassluis
33. Gemeente Maassluis - Zeilende Westlander - eerste prijs.

Ook dit jaar werd er tijdens de drie corsodagen een afstand van zo'n 70 kilometer gevaren over de boezemwateren van Delfland. Vrijwel overal was het gezellig druk langs de waterkant, waar ijs- en patatkramen ook hun kansen zagen. In Schipluiden was er een streekproductenmarkt. Den Hoorn bouwde een feestje langs de Kickert met o.a. de zangers van Onder Zeil en in Delft was er, voorlopig voor de laatste keer, het Buitenwatersloot feest. Het Varend Corso is volgend jaar op 5, 6 en 7 augustus, maar met een afgesloten Buitenwatersloot (i.v.m. spoortunnelbouw) zal de route Schipluiden-Den Hoorn-Delft moeilijk bevaren kunnen worden. Hoe de organisatie dit gaat oplossen wachten we af.

Varend Corso Westland 2010 - Flora Holland
Goed verstopte figurant op de Paradijsvogel.

Varend Corso Westland 2010 - Koppert Cress
16. Koppert Cress - Wateraangedreven Dodo Eierbroedmachine - publieks- en originaliteitsprijs.

Meer prijswinnaars

Het is natuurlijk net als de Olympische Spelen: 'Meedoen is belangrijker dan winnen'... maar een prijs winnen is wel erg leuk! Drie dorpskernen ontvingen prijzen in de categorie niet-commercieel:

  1. Poeldijk met Totempalen van arrangeur Yvonne de Kok, 
  2. Naaldwijk met Gaudi gearrangeerd door Drie+, 
  3. Maasland met Vogelvrij van arrangeur Laura Groen (foto volgend artikel).

Varend Corso Westland 2010 - Poeldijk
38. Dorpskern Poeldijk - Totempalen - eerste prijs.

Varend Corso Westland 2010 - Naaldwijk
22. Dorpskern Naaldwijk - Gaudi - tweede prijs.

In de categorie commercieel vielen de prijzen als volgt:

  1. Flora Holland met Paradijsvogel gearrangeerd door GroenRijk de Carlton,
  2. Horticoop met Vogel-Vlucht van arrangeur Judith de Frankrijker,
  3. Air So Pure met Vederlicht gearrangeerd door studenten van Lentiz.

Varend Corso Westland 2010 - Flora Holland
5. Flora Holland - Paradijsvogel - eerste prijs.

Varend Corso Westland 2010 - Horticoop
37. Horticoop - Vogel-vlucht - tweede prijs.

Varend Corso Westland 2010 - Air-So-Pure
15. Air So Pure - Vederlicht - derde prijs.

De Publieksprijs en de Originaliteitsprijs ging naar Koppert Cress met de corsoboot ‘Wateraangedreven Dodo Eierbroedmachine’ (zie boven). Prominent ging naar huis met de prijs voor het mooiste kleine vaartuig. De Delftse boot, helaas geen prijs, vroeg het publiek wat vaker in de spiegel te kijken. Ook de zonneboot van de TU Delft maakte indruk door regelmatig korte sprintjes te maken.

Varend Corso Westland 2010 - Prominent
47. Prominent - Klein vaartuig - eerste prijs.

Varend Corso Westland 2010 - Delftse Ondernemers
4. Delftse ondernemers - Kijk eens naar jezelf!

Bewonder de foto's op deze pagina in afwachting van het Varend Corso 2010. Het thema voor deze editie wordt in oktober bekend gemaakt.

Meer informatie:


Zonovergoten Rijnmonddag bij Varend Corso Westland

30 juli 2010. Op de eerste Varend Corsodag gleden 49 versierde boten door de wateren van Delfland. Het thema voor 2010, Vreemde Vogels, was op veel boten prachtig uitgevoerd. De monumentale varende Westlanders waren als gebruikelijk fraai in de bloemen gezet. De lange stoet begon in Honselersdijk en voer via 't Woudt en Schipluiden naar Vlaardingen. Daar werd gekeerd om vervolgens tegen 19.00 uur in Maasland aan te komen. Alle boten konden daar van dichtbij worden bekeken tijdens de vlootschouw. Aansluitend was er in Maassluis een heerlijk meezingconcert met drie zangkoren en veel Nederlandse liedjes.

In Schipluiden had bij het prachtige zomerweer een grote menigte zich verzameld in de buurt van molen Korpershoek en de Trambrug. Wat minder druk was het langs de Zijde en Vlaardingsevaart. Kort na de start in Honselersdijk bleek de stoet in Schipluiden wat verbrokkeld te zijn geraakt en was de volgorde wat verstoord. Een van de varende objecten, nummer 8 van de Dorpskern Monster, bestond uit twee vlotten in plaats van een 'gewone' Westlander. Deze, overigens prachtige creatie van de Rialtobrug en Venetiaanse maskers, kon het Corsotempo niet aan en neigde te duiken bij hogere snelheid. Het traject Vlaardingen-Maasland voer hij daarom niet mee, maar was wel bij de vlootschouw te bewonderen. Of hij op andere dagen wel meedoet?... Bekijk ook www.varendcorso.nl

Varend Corso Westland 2010 - Dorpskern Monster
8. Dorpskern Monster - Venetiaanse Maskers.

Ook boot 25 was een vreemde vogel die zich niet aan de volgorde hield, maar dat zal wel gepland zijn. Deze met zonne-energie aangedreven Solarboot van de TU Delft liet zien dat hij een behoorlijke snelheid kon ontwikkelen zonder golven van enige betekenis te maken. 

Varend Corso Westland 2010 - Solarboot TU Delft
25. Solarboot TU Delft.

Varend Corso Westland 2010 - Dorpskern Maasland
17. Dorpskern Maasland - Vogelvrij - derde prijs en zilveren medaille.

De drie dorpskernen van de gemeente Midden-Delfland hadden elk een bijzondere creatie geproduceerd:

17: Dorpskern Maasland noemde haar creatie 'Vogelvrij'. Boven de Vlietlanden zullen andere vogels in dit natuurgebied dit wel een bizar gezicht hebben gevonden.

23: Dorpskern Den Hoorn kwam met 'Vreemde Situaties?!' IJsschotsen midden in de zomer?, en wat doet die aap daar? Staat die schipper nou de hele tocht met zijn mobieltje te bellen... en zoek zelf nog maar meer eigenaardigheden.

29: Dorpskern Schipluiden toonde een prachtig uitgevoed boot met de titel Vuurvogel

Als hier geen prijswinnaars(s) tussen zitten? We zien het zondag als het Varend Corso Westland weer Schipluiden aandoet en verder gaat naar Den Hoorn en Delft.

Varend Corso Westland 2010 - Dorpskern Den Hoorn

Varend Corso Westland 2010 - Dorpskern Den Hoorn
23. Dorpskern Den Hoorn - Vreemde Situaties?!

Varend Corso Westland 2010 - Dorpskern Schipluiden
29. Dorpskern Schipluiden - Vuurvogel - zilveren medaille.


Varend Corso Westland 2010 in teken van ‘Vreemde Vogels’

30 & 31 juli, 1 augustus. Het Varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerend, uniek en kleurrijk evenement. In het weekend van 30, 31 juli en 1 augustus varen zo’n zestig fraaie, met bloemen en planten, groenten en fruit gedecoreerde boten een vaarroute van ongeveer 70 kilometer door de kernen van de gemeenten Westland en Midden Delfland en de gemeenten Vlaardingen, Rijswijk, Den Haag en Delft. Het grootse, zomerse evenement ontvangt ieder jaar ruim 300.000 bezoekers. Elke corsodag heeft een eigen route in de regio. Op vrijdag 30 juli is dat de ‘Rijnmonddag’, zaterdag 31 juli augustus de ‘Westlanddag’ en zondag 1 augustus ‘Delflanddag’.

Dit jaar wordt Varend Corso Westland uitgewerkt in het thema ‘Vreemde Vogels’. De corsoboten krijgen allemaal een eigen titel. Bijzonder is dat de organisatie van Varend Corso Westland in handen ligt van zo’n 400 vrijwilligers: schippers, muzikanten, figuranten, creatieve mensen. Ieder draagt zo zijn steentje bij aan een uitstekende streekpromotie. Want dat is uiteraard waar het om draait, het corso laat zien wat Het Westland uit de kassen te bieden heeft: prachtige verse producten op een gezonde manier opgekweekt.

Varend Corso 2009
Varend Corso Westland 2009.

Het thema Vreemde Vogels belooft weer voor veel spektakel te zorgen. Naast fantastische vogels als bijvoorbeeld de Vuurvogel, de Paradijsvogel, de Westlandse Kraamvogel komen ook niet alledaagse en ‘vreemde figuren’ langs zoals Alladin, De Toppers, Totempalen, Venetiaanse Maskers.

Ongetwijfeld zullen de drie boten van de drie dorpskernen Maasland, Schipluiden en Den Hoorn weer met een prachtige creatie komen.

Walactiviteiten

Aan de wal zullen ook dit jaar weer diverse activiteiten zijn. Op vrijdagavond (20.00-22.00) is er in Maasland de vlootschouw en in Maassluis het Meezing Spektakel; op zondag zijn er diverse activiteiten rondom de doorkomst in Schipluiden en wordt aan de Hoornsekade in Den Hoorn een feest aan de wal gehouden. Ook dit jaar is er even verderop in Delft het Buitenwaterslootfeest met een groot aantal activiteiten. Op de website www.varendcorso.nl zal de plaats waar het corso zich bevindt zichtbaar worden gemaakt.

Varend Corso 2009
Varend Corso Westland 2009.

Verslag van eerdere Varend Corso's op deze site: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005.

Bron: Varend Corso Westland

07 april 2024