Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Open Monumentendag 2010 in Midden-Delfland

11 september 2010. Op veel plaatsen in Midden-Delfland waren activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van Open Monumentendag 2010: ‘De smaak van de 19e eeuw’. De gezamenlijke kerken van Midden-Delfland hadden uitgebreid programma samengesteld met tentoonstellingen en muziek. Wethouder Van Nimwegen opende de dag in de R.K. kerk van Maasland en trok per fiets langs de verschillende locaties. De volgeboekte fietsexcursie langs monumentale bomen in Midden-Delfland werd geleid door Piet van der Eijk.

Open Monumentendag 2010 - Culturele markt Den Hoorn
Culturele markt Den Hoorn.

In de R.K. kerk van Den Hoorn waren twee tentoonstellingen ingericht over het 'Pelgrimeren naar en in Delft' en 'Voorwerpen rond het doopsel'. Een boekje over de pelgrimage werd daar 'ten doop gehouden'. Even verderop was er de culturele markt op het plein voor de bibliotheek. Jos van den Lindeloof leidde een fietsexcursie langs tuinderswoningen en tuindersbruggetjes.

Open Monumentendag 2010 - Antoniue en Cormelius kerk Den Hoorn
Antonius en Cornelius kerk Den Hoorn met twee tentoonstellingen.

Voorafgaand aan de fietstocht door Midden-Delfland langs monumentale bomen werd een van de grote kastanjebomen voor de kerk Op Hodenpijl opgemeten door wethouder Agaath van den Heuvel. Hiermee startte een inventarisatie en wedstrijd met als doel alle monumentale bomen van Midden-Delfland te beschrijven. Zie meer hierover op een aparte pagina: Bomen met een verhaal.

Open Monumentendag 2010 - bomenexcursie
Fietsexcursie langs monumentale bomen van Midden-Delfland.

In Schipluiden waren de Dorpskerk en de Katholieke kerk geopend. In de Dorpskerk was een kleine tentoonstelling met als titel: 'Kerk en kasteel'. In het Museum het Tramstation was nog de oorlogstentoonstelling te zien. Rina Groot organiseerde in haar atelier aan de Dorpsstraat een schilder/kunstlunch. Met elkaar werd een prachtig kunst-tafelkleed geschilderd.

Open Monumentendag 2010 - Kunstkleed schilderen bij Rina Groot
Kunstkleed schilderen bij Rina Groot in Schipluiden.

Open Monumentendag 2010 - Dorpskerk in Schipluiden
Tentoonstelling in de Dorpskerk in Schipluiden.

In Maasland waren de Oude Kerk en de Maria Magdalena kerk geopend. In de laatste was een tentoonstelling van kerkelijk zilverwerk, zoals bekers, een monstrans, kandelaars en ook een vaandel met de patrones van de kerk. Uiteraard was ook museum de Schilpen geopend, en het erachter gelegen Tavenu met de oorlogstentoonstelling.

Open Monumentendag 2010 - Kerkzilver in de Maria Magdalena kerk in Maasland
Kerkzilver tentoonstelling in de Maria Magdalena kerk in Maasland.

In 't Woudt was het oude kerkje geopend voor een bezichtiging. Het door optrekkend vochtproblemen geteisterde kerkje was op een aantal plaatsen achterin ontdaan van het pleisterwerk. De stenen van het oudste deel van de kerk, de toren, waren nu goed zichtbaar.

Open Monumentendag 2010 - Kerkinterieur 't Woudt
Interieur van de hervormde kerk in 't Woudt.

Op deze zonnige maar wat winderige zaterdag was er op alle locaties een redelijke publieke belangstelling en kan gesproken worden van een geslaagde Open Monumentendag 2010 in Midden-Delfland.


Open Monumentendag activiteiten in Midden-Delfland

10 september 2010. In Midden-Delfland is ook dit jaar weer een uitgebreid programma ter gelegenheid van Open Monumentendag op zaterdag 11 september 2010, die het thema heeft meegekregen: ‘De smaak van de 19e eeuw’. De gemeente Midden-Delfland heeft hierbij het voortouw genomen en organiseerde o.a. de kindermonumenten dag (vrijdag). Op zaterdag fietst wethouder van Nimwegen door de gemeente. In Den Hoorn organiseert de bibliotheek een culturele markt en de fietsexcursie van stichting Midden-Delfland in Mensenwerk leidt langs monumentale bomen. In de R.K. kerk van Den Hoorn is een tentoonstelling over pelgrimeren.

Hier volgt een aantal links naar artikelen en organisaties met meer informatie. Bekijk ook de Mooi Dichtbij Activiteitenagenda voor een groot aantal activiteiten.

Monumentaal Maasland

07 april 2024