Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Wandel- en fietsexcursies tijdens Monumentendag 11 en 12 september

Op zaterdag 11 september is er een fietsexcursie langs monumentale bomen in Midden-Delfland. De fietstocht van ongeveer 15 km, onder leiding van Piet van der Eijk, contactpersoon van de Bomenstichting, voert langs waardevolle groenzones, landbouw en natuur, historische boerderijen en smalle weggetjes en zal stil staan bij de monumentale bomen die onderweg te vinden zijn. Zie ook Open Monumentendag.

Monumentale bomen zijn bijzonder door hun hoge leeftijd, schoonheid of zeldzaamheid en beeldbepalend in de omgeving. Piet van der Eijk heeft vele mooie verhalen paraat over ontstaan en geschiedenis van deze bomen die veelal te vinden zijn bij historische boerderijen en buitenplaatsen. Bomen zijn ook in het verleden altijd belangrijk geweest voor mensen. Denk maar aan schaduw bij de boerderijen en als bron voor brandhout en geriefhout.

Aan bomen wordt ook genezing toegedicht en bomen geven de grens aan van percelen en worden geplant bij geboorte of feestelijkheden. Veel van die voorbeelden gaan we zien tijdens de fietstocht. Waar van toepassing krijgt u ook informatie over de gebouwen die bij de bomen staan.

Monumentale bomen, foto Piet van der Eijk
Monumentale bomen, foto Piet van der Eijk.

De fietstocht start om 11.00 uur bij Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 20 in Schipluiden.
Aanmelden tel: 06-10194079 of per e-mail: info@wilvandalen.nl

Landgoed De Tempel, Overschie

Op zondag 12 september kunt u deelnemen aan een excursie naar landgoed De Tempel en het omliggende nieuwe beheergebied van Natuurmonumenten in Overschie. Deze excursie combineert het thema De smaak van de 19e eeuw met het Jaar van de Monumentale Boom.

Onder leiding van Frits van Ooststroom wordt u tijdens een wandeling van 1,5 uur rondgeleid door een van de weinige bestaande buitenplaatsen in de regio. Het terrein is zeer veelzijdig en bestaat uit een strakke baroktuin, een Engels bos met kronkelpaden, een natuurgebied met veenplasjes en een weiland.

De buitenplaats aan de Schie was de opvolger van Heerlijkheid De Tempel bij Berkel en Rodenrijs. De oude buitenplaats verdween in het water door veenwinning. Het 18e-eeuwse huis is in 1936 vervangen door een nieuw, stijlvol landhuis. De Tempel en de omliggend natuurgebied is een bezoek meer dan waard.
Een bus zal de deelnemers via een mooie, historisch interessante route naar De Tempel brengen terwijl de gids u informeert over de bezienswaardigheden en bijzonderheden onderweg.

Opstapplaatsen zijn in Maasland om 12.30 uur op de parkeerplaats tegenover het busstation, in Schipluiden om 12.45 uur op de vrachtwagenparkeerplaats en om 13.00 uur op de carpoolplaats aan de Klaas Engelbrechtsweg. Retour rond 16.30 uur.

Kosten voor deelname € 10,00 incl. een consumptie onderweg.
Indien u alleen aan de wandeltocht wilt deelnemen en met eigen vervoer naar de Tempel wilt komen bent u ook van harte welkom. De kosten voor deelname zijn dan € 2,50.

Aanmelding voor fiets en wandelexcursie bij tel: 06-10194079 of per e-mail: info@wilvandalen.nl

De Tempel, foto Frits van Ooststroom
De Tempel, foto Frits van Ooststroom.

Bron: Persbericht Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk 10 augustus 2010

07 april 2024