Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Gezocht: deelnemers aan kreeftenonderzoek

15 augustus 2010. Naturalis en de Koninklijk Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland zoeken mensen die tussen 15 augustus en 15 oktober mee willen doen aan onderzoek naar de verspreiding van rivierkreeften. Meer informatie en opgeven bij de KNNV, 015 - 261 00 48, afdelingDelfland@knnv.nl

Sinds ongeveer tien jaar tellen Nederlandse sloten tweemaal zoveel rivierkreeften als daarvoor, vooral van buitenlandse herkomst. Gevreesd wordt dat deze de waterkwaliteit negatief beïnvloeden en schade aanrichten aan waterplanten.

De onderzoekers willen een helder beeld krijgen van de verspreiding van de kreeften en van hun effecten op de kwaliteit en structuur van het oppervlaktewater. Voor het onderzoek worden op een aantal meetpunten kreeftenkorven aangebracht. Deze moeten op vier achtereenvolgende ochtenden gecontroleerd worden. De kreeften worden vervolgens gefotografeerd. Om mee te doen is voorkennis van kreeften niet noodzakelijk.

Rode Amerikaanse rivierkreeft, Spieringwetering mei 2009
Rode Amerikaanse rivierkreeft (op de achterkant van een emmer), Spieringwetering Rijswijk, mei 2009, foto: HGr.

De KNNV afdeling Delfland coördineert het onderzoek in de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag)

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de natuurvereniging voor Delfland. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer geven wij vorm aan deze doelen.

Elk jaar kent een groot thema, 2010 staat de Natuurrijke Tuin centraal.
De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.
Ons doel is de diversiteit aan gebieden en soorten te behouden en de mensen ervan te laten genieten: samenleven met de natuur. Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Bron: Persbericht KNNV afd. Delfland 6 augustus 2010

08 april 2024