Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Boerderij De Karperhoeve in de schijnwerpers

Net als vorig jaar zal ook in december van dit jaar boerderij De Karperhoeve haar deuren openstellen voor het publiek en zullen de schijnwerpers worden gericht op het rijksmonumentale pand. U kunt komen genieten van een boerderij in wintersfeer: dampende koeienlijven in de ouderwetse grupstal, een kerstkantklos- en kerstquilttentoonstelling in de voormalige hooiberg of een rondrit per huifkar met na afloop een kop heerlijke warme snert of beker chocolademelk. Recentelijk is de boerderij aan de buitenzijde gerestaureerd en zal er de unieke gelegenheid zijn om de restauratiewerkzaamheden te bekijken.

De Karperhoeve is een Rijksmonument uit 1711 en is op dit moment nog één van de twee boerderijen met een agrarische functie in Maassluis. De bedrijfsvoering bestaat uit het houden van (vlees)runderen, enkele stuks jongvee, schapen en (scharrel)kippen. Bovendien bieden de stallen onderdak aan een 25-tal (pension)paarden/pony's.. In de voormalige hooiberg (De Barg) kan men terecht voor een (kinder)verjaardagsfeest of voor het vieren van een jubileum, een familiereünie o.i.d. Ook vinden er rondleidingen plaats aan groepen en (school)klassen. Met een huifkar worden tochten door de omgeving gemaakt.

De Karperhoeve is gelegen in Maassluis, Zuidbuurt 5 - 7. De verlichting zal branden op woensdagavond 8 december, donderdagavond 9 december en vrijdagavond 10 december van 19.00 uur tot 22.00 uur en zaterdag 11 december van 10.00 uur tot 17.00 uur. Voor de huifkarrondritten kunt u zich vooraf aanmelden, want vol = vol. Tel. 010-5928735 of 06-024136316. Voor nadere informatie kunt u terecht op www.karperhoeve.nl of www.stichtingdekarpehoeve.nl.

De Karperhoeve in de schijnwerpers, december 2009
De Karperhoeve in de schijnwerpers, december 2009.

Bron: Persbericht Karperhoeve 29 november 2010


Snertrit per huifkar door winters landschap vanaf De Karperhoeve

Per huifkar genieten van een winters (boeren)landschap met na afloop een heerlijke kop warme erwtensoep. Op woensdagavond 8, donderdagavond 9, vrijdagavond 10 december van 19.00 tot 22.00 uur en zaterdag 11 december van 10.00 tot 17.00 uur vertrekken de huifkarren voor een rondrit door de landelijke omgeving vanaf boerderij De Karperhoeve te Maassluis. Na afloop zal er om op te warmen een heerlijke kop erwtensoep (snert) klaar staan in de voormalige hooiberg De Barg, waar tevens een sfeervolle kerstkantklos- en kerstquilttentoonstelling te bewonderen zal zijn.

De Karperhoeve, een Rijksmonumentale boerenhoeve uit 1711, zal op die dagen in de schijnwerpers worden gezet. Recentelijk is het gebouw aan de buitenkant gerestaureerd: de bijna 300 jaar oude boerderij is een bezoekje meer dan de moeite waard en er is de unieke gelegenheid om de restauratiewerkzaamheden te bekijken. De boerderij heeft anno 2010 nog een agrarische functie met in de winter dampende koeienlijven in de ouderwetse grupstal. De huifkarritten en rondleidingen vinden plaats op afspraak, tel. 06-24136316. Zie ook www.karperhoeve.nl . De Karperhoeve, Zuidbuurt 5-7 te Maassluis.

Karperhoeve in de winter

Bron: Persbericht Karperhoeve 23 november 2010


Karperhoeve restauratie gereed voor 300 jarig bestaan

De Karperhoeve aan de Zuidbuurt 5 te Maassluis is een prachtig mooie boerenhoeve, die dateert uit de 18e eeuw. De hoeve ligt naast de Boonervliet en is gebouwd op een terp met de koeienstal op het westen en het erf aan de rechterkant van de boerderij. Dit zijn twee typische kenmerken die de Kaperhoeve uniek maken. Van oorsprong heette De Karperhoeve "Het Land van Belofte". Deze naam is terug te vinden op de deurkalf die weer helemaal in zijn oude kleuren teruggebracht is. Wanneer de naamswijzing tot stand is gekomen is niet duidelijk. De naam "De Karperhoeve" komt naar alle waarschijnlijkheid vanwege de vele karpers die in de Boonervliet aanwezig zijn.

In 2007 bracht het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis een bezoek aan de boerderij en kwam de vraag naar voren waarom we dit rijksmonumentale pand niet lieten opknappen. Na wat denkwerk en hier en daar informeren kwamen we terecht bij Aannemingsbedrijf J. Sonneveld die ons weer in contact bracht met Architecten Bureau Restauro. Deze wist dat er een rijkssubsidie was voor boerderijen met een agrarische functie. Na veel meten, tekenen en rekenen werd er precies op tijd een aanvraag ingediend. In juli 2008 werd er door het rijk een cheque aangeboden om de Karperhoeve gedeeltelijk aan de buitenkant op te knappen.

In april 2009 kon er worden gestart met de restauratiewerkzaamheden. Als eerste moest het dak van het woongedeelte er aan geloven. Het houtwerk bleek in een veel slechtere staat te verkeren dan we verwacht hadden en moest dan ook totaal worden vernieuwd, waarna de oude pannen weer op het dak gelegd konden worden. Daarna werd de Karnmolen onder handen genomen. Ook deze werd voorzien van een geheel nieuw dak, stukken van de muren werden er opnieuw in gezet en gedeelten van de balken werden nieuw ingelast. Daarna kwamen de kelder en de muur aan de voorkant aan de beurt. In de kelder waren gedeelten van de binten doorgerot en moesten opnieuw worden ingegoten. De muur aan de voorkant is recht gezet, scheuren zijn weg gewerkt en oude details naar voren gehaald. Tenslotte kwamen de varkensstal en de koeienstal aan de beurt. Ook bij deze twee onderdelen werd het dak aangepakt en zijn stukken van de binten vernieuwd. In de koeienstal moest de zolder voor een groot gedeelte vernieuwd worden.

Karperhoeve restauratie

Inmiddels is De Karperhoeve ook weer mooi in de lak gezet door Schildersbedrijf W. Van der Burgh.
Al met al een prachtig eindresultaat: een rijksmonumentaal pand in een "nieuw" jasje.

In 2011 bestaat de boerderij 300 jaar. De meeste boerderijen van deze leeftijd hebben geen agrarische functie meer, maar in de stallen van de Karperhoeve zijn nog steeds koeien te vinden. Reden om in het jubileumjaar ieder kwartaal een feestelijke activiteit te organiseren.

Wilt u de boerderij eens komen bezichtigen dan kan dat tijdens "De Karperhoeve in de schijnwerpers". Op 8, 9 en 10 december van 19.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag 11 december van 10.00 uur tot 17.00 uur zullen een gedeelte van de opstallen voor het publiek zijn geopend. U kunt komen kijken en genieten van een (snert)rondrit met de huifkar door het prachtige gebied, van een tentoonstelling van kerstkantklos en kerstquilts in de voormalige hooiberg of gewoon van de dampende koeienlijven in de ouderwetse grupstal. Bovendien zal er de unieke gelegenheid zijn om aan een rondleiding deel te nemen langs de restauratiewerkzaamheden.

Voor meer informatie over "De Karperhoeve in de schijnwerpers" kunt u terecht op www.karperhoeve.nl of www.stichtingdekarperhoeve.nl. Voor de huifkarritten en de rondleiding kunt u zich opgeven door een mail te sturen of telefonisch contact op te nemen met 010-5911454 of mobiel 06- 24136316.

Bron: Persbericht Karperhoeve 15 november 2010

06 april 2024