Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Oorlogstentoonstellingen in Midden-Delfland en omgeving

8 april 2010. Op 5 mei 2010 is het 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en de Tweede Wereldoorlog voor ons officieel eindigde. Dit dertiende lustrum is de aanleiding dat op veel plaatsen extra aandacht wordt besteed aan deze gebeurtenis. Dit gebeurt in Midden-Delfland onder andere met een aantal tentoonstellingen in museum Het Tramstation in Schipluiden, museum De Schilpen in Maasland en De Timmerwerf in De Lier. Ook de bibliotheken besteden aandacht aan de oorlog en bevrijding. In Op Hodenpijl, Schipluiden wordt een lezing gegeven over de oorlogsdagboeken van Kees Tetteroo.

Museum Het Tramstation Schipluiden

De tentoonstelling Het Tramstation gaat over de Meidagen in 1940, de neergestorte vliegtuigen in en bij Schipluiden, waaronder een Spitfire. Verder is er aandacht voor bunkers in de polder, sloop van woningen in Den Hoorn i.v.m. vrij schootsveld. Met betrekking tot de inundatie laten zij vooral Zouteveen zien. 
De tentoonstelling is van zaterdag 24 april tot en met 26 september. De syllabus van een eerdere oorlogstentoonstelling wordt herdrukt en is te koop.

Beschadigde Fokker C10 in Abtswoude 10 mei 1940 - syllabus tentoonstelling
Beschadigde Fokker C10 in Abtswoude 10 mei 1940.

Museum Het Tramstation Schipluiden

Museum De Schilpen Maasland

In Museum De Schilpen zal er een bevrijdingstafel zijn. Er wordt een film van het Polygoon Journaal uit de periode 1940-1945 gedraaid en er is een heel bijzonder stripboek over de oorlog centraal gesteld.
De tentoonstelling “Bezet – Bevrijd: vijf dagen oorlog, vijf dagen bezetting en vijf maanden feest” wordt op donderdag 29 april geopend.

Polygoonjournaal
Polygoonjournaal

Museum De Schilpen Maasland

Museum De Timmerwerf De Lier

In Museum De Timmerwerf zijn voorwerpen te zien die de Westlander bedacht om te overleven, zoals onderbroeken gemaakt van meelzakken, schoentjes met houten zolen, een zelfgemaakt kacheltje en meer van dergelijke zaken. Er is tevens een film gemaakt van mensen die de oorlog hebben meegemaakt en hun herinneringen met ons delen.
Deze tentoonstelling duurt van 29 april tot 17 juli.

Museum De Timmerwerf De Lier

Bibliotheek Maassluis: "Van mobilisatie tot bevrijding" 1939-1945

De ruim 100 foto's uit de collectie van de heer Pasterkamp zijn per onderwerp ingelijst en zo is een fototentoonstelling ontstaan die in 13 panelen laat zien hoe de Maassluizers de oorlog zijn doorgekomen en hoe de bevrijding werd gevierd. Een aantal foto's werd van maart tot september 1945 gemaakt door drogist Vrij, die in die tijd gevestigd was op de Markt. Er is uniek fotomateriaal van o.a. de mobilisatie, het loodsvaartuig 19A, het bombardement van 18 maart 1943, de eerste voedselschepen op de Nieuwe Waterweg en de bevrijdingsfeesten.

Deze tentoonstelling is een onderdeel de activiteiten rondom de viering van de bevrijding in 1945.
Op 4 mei herdenkt Maassluis de slachtoffers van de oorlog en zal de uitbreiding van het Oorlogsmonument worden onthuld.
Op 5 mei gaat Maassluis met al haar inwoners het bevrijdingsfeest vieren en op 11 mei zal er een tentoonstelling volgen over het loodsvaartuig 19a in het Nationaal Sleepvaartmuseum.

Tentoonstelling Maassluis "Van mobilisatie tot bevrijding" 1939-1945
Tentoonstelling Maassluis "Van mobilisatie tot bevrijding" 1939-1945.

Wie staan er op de foto's van de tentoonstelling?

Deze tentoonstelling, met uniek fotomateriaal van o.a. de mobilisatie, het loodsvaartuig 19A, het bombardement van 18 maart 1943, de eerste voedselschepen op de Nieuwe Waterweg en de bevrijdingsfeesten.

Vanaf donderdag 8 april is de tentoonstelling "Maassluis, van mobilisatie tot bevrijding " in de bibliotheek, tijdens openingstijden, te bezichtigen.

Openingstijden bibliotheek Maassluis
Maandag 14.00-20.00 Donderdag 14.00-17.00
Dinsdag 10.30-17.00 Vrijdag 14.00-20.00
Woensdag 14.00-17.00 Zaterdag 10.30-14.30

Op Hodenpijl, Schipluiden
Lezing over de oorlogsdagboeken van Kees Tetteroo

Op 5 mei as. 20.00 uur wordt er een lezing met beeldprojectie over “Mijn dagboek” gegeven Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 21-22. Kaarten zijn te bestellen via www.ophodenpijl.nl.

Meer informatie en bronnen:

  • Drie tentoonstellingen en een lezing over de oorlog in de regio (De Schakel).
  • Persbericht bibliotheek Maassluis 8 april 2010.

07 april 2024