Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Beeld op Zwart? Caiway heeft een goedkope oplossing

29 juli 2010. Dat Caiway gaat stoppen met analoge TV via de kabel is iedereen in haar leveringsgebied inmiddels wel bekend. Het protest van Pro-analoog maakte de nodige emotie los bij heel wat mensen (zie ook hieronder). Caiway heeft naast de nodige aankoop van extra decoderkastjes ook een goedkopere oplossing geboden: een DVB-T ontvanger die past in een SCART ingang van de TV; alleen de 21 populairste zenders kunnen dan weer bekeken worden.

Caiway, naar het zelf zegt een vooruitstrevende kabelaar, stopt op 10 oktober 2010 (10-10-10) met doorgifte van analoge TV signalen via de kabel. Echte oplossingen behalve een duur extra decoder kastje had het bedrijf tot nu toe niet. Maar wat blijkt: er is toch wat licht in de tunnel: 21 populaire zenders worden nu ook aangeboden als digitaal signaal via dezelfde kabel met de DVB-T techniek. Alle moderne TVs die deze mode al bezitten zouden deze kanalen dus kunnen ontvangen. Ook levert Caiway via hun winkel een apparaatje voor €.19,00 dat in de SCART ingang van een TV kan worden geplaatst om deze 21 zenders te ontvangen. Met name voor de TV op de slaapkamer, kinderkamer en op zolder is dit wellicht een redelijke oplossing. Of hiermee alle protesten zullen stoppen valt nog te bezien...

Voor meer informatie:


Beeld op zwart? Het ligt niet aan uw analoge TV, maar aan CAIWAY

22 juni 2010. Hoeveel TV toestellen heeft een gemiddeld gezin in Midden-Delfland in huis? Wel gauw 3 of vier! Hieronder vallen de TV's op de slaapkamer en bij de kinderen, maar ook de video- en harddiscrecorders en PC TV kaarten voor op de PC. De TV in de woonkamer zal in veel gevallen op een digitale decoder zijn aangesloten (moderne TV's hebben er een ingebouwd). Maar de meeste andere ontvangers zullen bij veel gezinnen gebruik maken van het steeds kleiner wordende zogeheten analoge pakket. Als de kabel TV van Caiway gekocht wordt, dan komt er binnenkort een probleem! Want Caiway gaat alle Analoge TV zenders stoppen per 10 oktober 2010; of anders gezegd, alle TV ontvangers die gebruik maken van het analoge kabelsignaal, inclusief recorders enz. zullen vrij nutteloos worden, tenzij voor elke TV en recorder een decoderkastje wordt aangeschaft (ca. € 60,-). Een protest is op gang gekomen: www.pro-analoog.nl

Waarom Analoog afschaffen?

Caiway schermt met het volgende cijfer: "Meer dan 85% van de klanten kijkt digitale televisie" (dus 15% niet!). Hoeveel klanten daarnaast óók regelmatig analoog kijken vertelt Caiway niet (vermoedelijk weet Caiway dit ook niet!). Een ander veel gehoord argument is: "De kabel raakt vol; voor meer en HD zenders is aanmerkelijk meer kabelcapaceit nodig". Dat klopt wel: één analoog kanaal is goed voor 8 of meer digitale kanalen. Op de informatiepagina's van Caiway staat ook dat "Met digitale televisie het mogelijk is een vrijwel onbeperkt aantal zenders door te geven". Dus wat is het probleem? Deze vaststelling lijkt in tegenspraak met de voorgaande bewering. Echte onderbouwde argumenten worden op de website verder niet gegeven, laat staan technische rekenmodellen. Wanneer men Caiway over deze kwestie benadert worden slechts bovenstaande argumenten genoemd; verder vragen heeft ook geen zin, zo is gebleken. Een mogelijk (maar ook niet genoemd) argument om analoog volledig af te schaffen is de kostenbesparing die Caiway wil bereiken. Immers hoeft de analoge apparatuur niet meer onderhouden te worden.

Maar, Caiway is dit keer wellicht te vroeg met vooruitstrevend zijn. Door het verdwijnen van het analoge TV signaal krijgt de klant minder voor zijn geld! Sterker nog: hij is méér geld kwijt: hij moet de benodigde extra decoders aanschaffen voor ca. € 60,- (onduidelijk is of er een maximum aantal is). Meerdere kanalen na elkaar opnemen op een recorder is er niet meer bij. Voor de PC lijkt er wel een oplossing te zijn van, tot nu toe, één leverancier. Kijk hier voor meer info.

Caiway zou voorlopig een beperkt aantal analoge, Nederlandse prime time kanalen in 'de lucht' moeten houden. Dat zal vast geen problemen vormen. Het alternatief dat klanten hebben is om een DVB-T ontvanger aan te schaffen, dat de gratis digitale zenders (Ned1, Ned2, Ned3 en regionale zenders) uit de lucht oplevert (richtprijs € 50,-). Een Digitenne abonnement levert dan meer zenders.

Protest is groeiende

Inmiddels komt het publiek in beweging tegen het voorgenomen stoppen van doorgave van analoge TV. Actiegroep Pro-Analoog heeft 907 handtekeningen aangeboden aan Caiway directeur Aart Verbree op 17 juni. En dit is waarschijnlijk nog maar het begin! Ook op de radio, bij de uitzending van "Het gesprek van de dag" van RTV West werd over dit onderwerp gesproken.

De reputatie van Caiway

Caiway heeft inderdaad een goede reputatie opgebouwd vooruitstrevend te zijn met analoge en digitale kabel TV en internet. Daar hebben de klanten zeker hun voordeel bij gehad. Tot nu toe betekende dit uitbreiding van de mogelijkheden: meer kanalen, digitale TV, 'High Definition' zender doorgifte en snel internet. Op veel locaties is bovendien al ruimte gemaakt voor toekomstige glasvezel doorgifte van signalen (TV, radio, internet).

De nu aangekondigde beperking met analoge zenders te stoppen op 10 oktober 2010 komt voor veel klanten veel te vroeg!

Meer lezen:

08 april 2024