Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Rijkswaterstaat informatieavond A4 Op Hodenpijl

8 februari 2010. Het was de derde van vier informatieavonden die Rijkswaterstaat organiseerde om het publiek te informeren over de meest recente plannen voor de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam/Vlaardingen. Grote informatieposters, gephotoshopte foto's van de nieuw te bouwen situatie, een videosimulatie, twee presentaties en veel medewerkers moesten alle vragen van de vele bezoekers beantwoorden. Bij de ingang van Op Hodenpijl werden bezoekers al verwelkomd door voorstanders van alternatieve oplossingen voor de voorgestelde A4, zoals de "A4 met Vaart" en een alternatieve oplossing met een A14 (A4 Leidschenveen naar A16 Terbregseplein).

Op 3 september 2009 besloot het kabinet, met minister Eurlings voorop, dat de A4 door Midden-Delfland zal worden aangelegd; kosten 880 miljoen euro. Op 9 december werd dit besluit door de Tweede Kamer goedgekeurd. Een noodwet moet ervoor gaan zorgen dat dit project ook versneld kan worden uitgevoerd. Voorstanders van dit besluit kunnen haast niet wachten tot de weg klaar is. Tegenstanders van de nu voorgestelde variant, die overigens niet zou voldoen aan de eerder afgesproken IODS variant, trachten zowel politiek als publiek van inzicht te doen veranderen. De "A4 met Vaart" is daar een voorbeeld van. Volgens het nu gepresenteerde plan wordt de weg grotendeels half verdiept aangelegd. Maar, zou het niet prachtig zijn voor het gebied om die bak van een blauw of groen dak te voorzien? Bedekt met water (of gras) geeft de weg minimale geluid- en licht- en stankoverlast.

Rijkswaterstaat informatieavond A4 Op Hodenpijl - 8 februari 2010

Heel veel informatie en beelden

In de Herdershof van Op Hodenpijl werd door Rijkswaterstaat informatie gegeven over de voorlopige onderzoeksresultaten van het Ontwerp-tracébesluit (OTB) en werd er ingegaan op de stand van zaken, planning en besluitvorming. Een groot aantal documenten is op de website van Rijkswaterstaat te vinden waarin dit alles uitvoerig wordt beschreven. Kosten nog moeite waren gespaard om het grote aantal belangstellenden een goed beeld te geven van de voorgestelde variant met kaarten, foto's en artist-impressies. Een simulatievideo moest tonen hoe mooi de weg zou kunnen worden. Ook werd er een poging gedaan om een geluidsimulatie te geven om een indruk van de geluidsdruk te geven. In de kerk werd twee keer een presentatie gegeven. Het stuk snelweg tussen Delft en Schiedam/Vlaardingen wordt grotendeels half verdiept aangelegd in een open bak. Het geheel verdiepte deel begint ongeveer waar het water de Zweth de weg kruist en loopt door tot nabij het Kethelplein en de A20.

Rijkswaterstaat informatieavond A4 Op Hodenpijl - 8 februari 2010

Rijkswaterstaat informatieavond A4 Op Hodenpijl - 8 februari 2010

Rijkswaterstaat informatieavond A4 Op Hodenpijl - 8 februari 2010

Rijkswaterstaat informatieavond A4 Op Hodenpijl - 8 februari 2010

Het resultaat?

Nuchter bekeken is het misschien geen kwestie óf de A4 Midden-Delfland wordt aangelegd, maar wannéér. Ook de andere bestudeerde varianten zullen volgens sommigen vrijwel zeker in de toekomst worden aangelegd; het gaat dus meer om de volgorde. Andere bestudeerde opties waren: de (verbrede)A13/A16 en de A54 (veilingroute Westland) met of zonder de Oranjetunnel. Reden te meer ervoor te zorgen dat de A4 Midden-Delfland zo goed mogelijk wordt ingepast en "niet te zien, niet te horen en niet te ruiken" zal zijn. Wie veel in het Midden-Delfland gebied wandelt weet wat dat betekent. Het valt te betwijfelen of tegenstanders van de besproken variant van de A4 door Midden-Delfland na de informatieavonden nu voorstanders zijn geworden.

Op 11 februari 2010 is de laatste informatieavond in Schiedam.

Rijkswaterstaat informatieavond A4 Op Hodenpijl - 8 februari 2010

Meer informatie:

08 april 2024